In Heeze, Leende en Sterksel zijn ca. 4000 vrijwilligers van alle leeftijden met plezier aan het werk.
Hier lees je verhalen uit de praktijk
Op zoek naar de vraag waarom mensen vrijwilligerswerk doen, wat brengt het hen? Wat is de ‘beloning’? Lees hier het verhaal van….
Willemien is een taalmaatje
Willemien Plasmans is taalmaatje voor zowel Alaa als Ali. Alaa komt uit Syrië en Ali uit Jemen. Beiden zijn statushouders en wonen in Heeze. Er zijn nog wel meer overeenkomsten. Beiden zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld in hun land, spreken allebei Arabisch, zijn nog niet zolang in Nederland, volgen de inburgeringscursus en hebben een droom om hier in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Er zijn ook wel verschillen. Alaa is getrouwd en heeft een dochter op de basisschool. Haar man is nog in Turkije maar komt naar Nederland. Ali is alleen en heeft nog een broer in Nederland wonen.
Alaa en Ali zijn maar wat blij met hun taalmaatje. Het is voor hen beiden een persoon die zij vertrouwen en waar ze op kunnen terugvallen.
Willemien is al vijf jaar taalmaatje en heeft in die jaren al meerdere statushouders geholpen. Zij helpt graag mensen en wil dat de mensen zich welkom voelen. Ze wil de nieuwkomers helpen om de Nederlandse taal, cultuur en leefwereld te begrijpen, zodat zij voelen dat ze erbij horen. Willemien wil hen stimuleren om een eigen weg te zoeken in de samenleving waarin zij terecht zijn gekomen! “Ik geniet van iedere ontmoeting met Alaa en Ali”, vertelt zij.
Iedere week treffen zij elkaar, meestal in de bibliotheek. Die ontmoeting duurt een uur tot anderhalf uur. Een beetje afhankelijk van de vragen bereidt zij een onderwerp voor. Ze voeren gesprekken, leren samen nieuwe woorden, luisteren nauwgezet naar de klanken van de Nederlandse taal, spelen een rollenspel of gewoon een gezelschapsspel.
Ondanks dat Alaa een dochter heeft die al redelijk Nederlands spreekt, adviseert Willemien thuis gewoon Arabisch met haar te praten. Dat wil niet zeggen dat ze samen geen Nederlands moeten oefenen. Immers, vervolgt Willemien, omdat beiden niet goed Nederlands spreken, sluipen er fouten in. Een aangeleerde fout is moeilijk om af te leren. Bovendien kun je vaak emoties nog niet goed verwoorden in de voor jou nog vreemde taal. Daarom is tegenwoordig het advies om gewoon de moedertaal met elkaar te spreken. Het Nederlands moet je thuis natuurlijk wel samen blijven oefenen, maar dan met behulp van concreet materiaal, zoals een Nederlandse tekst, folders, een krant of een programma op de televisie zoals het Jeugdjournaal.
Naast taalmaatje is Willemien de vraagbaak voor hele praktisch zaken. Een soort wegwijzer in Heeze. Is er een Pilatus- of yoga club in Heeze? De afvoer zit verstopt. Waar kan ik terecht? Voor andere zaken zoals verzekering, belastingen en bijvoorbeeld huisvesting heeft iedere statushouder een sociaalwerker toegewezen gekregen via de gemeente. De sociaalwerker is verantwoordelijk voor de meer formele vraagstukken en ondersteuning van de statushouders.
“Je hoeft geen onderwijs achtergrond te hebben om taalmaatje te zijn”, zegt Willemien. “Je hebt wel bepaalde vaardigheden nodig. Je moet een beetje houden van mensen, het leuk vinden om mensen te helpen, interesse hebben in anderen, hun cultuur, hun doen en laten. Je hebt geduld nodig. Nederlands is geen gemakkelijke taal. (Alaa en Ali kunnen dat alleen maar bevestigen). Je moet kunnen afstemmen (denk aan interesse en leerstijl) en wat kunnen spelen met de Nederlandse taal. Hoe kan je het anders zeggen, omschrijven. En ja… soms moet Google translate het oplossen.”
Willemien met haar taalmaatje Alaa
Voor Alaa en Ali is Willemien een ankerpunt in hun dagelijkse leven. Ze hebben veel vertrouwen in haar en kunnen met vragen altijd bij haar terecht via de app. “Dat zorgt voor een hoop minder stress”, vertelt Alaa. Nu hebben ze het druk met stage lopen en de inburgeringscursus. Zodra dat achter de rug is, gaan zij achter hun droom aan. Alaa wil weer terug in haar oude vak, de journalistiek. Ali droomt van zijn eigen bedrijf in de horeca of koeriersdienst.
Als taalmaatje sta je er niet alleen voor. Cordaad Welzijn biedt een cursus aan voor taalmaatjes. Regelmatig zijn er bijeenkomsten om ervaringen te delen. Er zijn veel bronmaterialen die gebruikt kunnen worden en natuurlijk is er ook veel materiaal te vinden op het internet.
Ben jij iemand die graag mensen helpt, geniet van contact met anderen en een bijdrage wilt leveren aan de taalontwikkeling van statushouders? Dan zoeken wij jou! Voor de gemeente Heeze-Leende zijn wij op zoek naar enthousiaste taalmaatjes.
Voor meer informatie zie de link: https://www.goedbezigheezeleende.nu/app/ad/detail?id=1441
20 februari 2025
Henk Derks
Meer inspirerende verhalen van vrijwilligers lees je hier:
Jos Jansen van het Formulierencafé
Keramiste bij Zorglandgoed 't Huisven